czwartek, 11 czerwca 2015

Zaskakujące Biscotti Czekoladowe

Ciastka Biscotti. Słynne włoskie ciasteczka, podwójnie wypiekane. Chrupiące i słodkie. Znane pod tak wieloma postaciami, z najróżniejszymi dodatkami. Podobno zachwycają smakiem.. Podobno? 
Wyobraźcie sobie, że nigdy wcześniej ich nie przygotowywałam! Trafiałam raz po raz, na jakieś ciekawe przepisy, ale jakość nie zmotywowały mnie dostatecznie, by się za nie zabrać. Do czasu..:)

Na Krecie, kruche słodkie ciasteczka są na porządku dziennym. W każdym domu je znajdziecie, w każdej kawiarni i firmie..bo to najlepszy dodatek do mocnej kawy, która jest tu przecież bardzo popularna. 
Ostatnio przygotowuję więc kruche ciasteczka dość regularnie, kombinując ze smakami marząc, że może pewnego dnia zacznę ich produkcję na większą skalę..;)

Nie mam pewności, czy moje biscotti są takie jak być powinny, bo jak już mówiłam wcześniej ich nie piekłam. Nie pamiętam też, żebym miała okazje takowe skosztować. Myślę sobie, że nie są wcale tak suche, na jakie z pozoru wyglądają. Zaskakującym dodatkiem są płatki ryżowe w czekoladzie, których dodałam do ciastek. (jest to rodzaj płatków/chrupek śniadaniowych, kupionych w Lidlu) Sprawiają, że ciastka choć chrupiące, mają miejscami miękką i lekko "ciągnącą się" konsystencję. Nie wiem jak to opisać, ale są zwyczajnie pyszne ;)

Ciastka mają też ogromną zaletę! Bez problemu można je przechowywać przez dłuższy czas w szczelnym pojemniku, nie martwiąc się o brak słodkości, w razie nagłej wizyty niezapowiedzianych gości :)






Składniki:
50 g masła
100 g cukru
130 g mąki pszennej
100 g mąki karobowej
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
100 g migdałów w płatkach
25 gram  gorzkiej czekolady 
spora garść płatków ryżowych w czekoladzie (coś a'la preparowany ryż w czekoladzie)
2 średniej wielkości jajka

Wykonanie:
1. Piekarnik ustawiamy na grzanie do temperatury 180 st. C Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia.
2. Migdały prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią. Czekoladę siekamy na niezbyt drobne kawałki
3 Przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia do miski i dodajemy uprażone migdały oraz cukier. Mieszamy. Dodajemy ostudzone masło i jajka.
4. Ciasto wyrabiamy i ewentualnie odrobinę podsypujemy mąką, jeśli zbyt mocno się klei, choć nie powinno.
Na stolnicy podsypanej mąką ciasto formujemy w kulę, którą następnie dzielimy na dwie równe części. Każdą część rolujemy na kształt wałka długości ok 20 cm, delikatnie spłaszczamy wzdłuż dłuższych krawędzi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Tak przygotowane dwa wałki pieczemy ok 20 min. Po tym czasie, przekładamy je na deskę i kroimy w "kromki" co ok 1,5 cm..  Gotowe ciastka układamy ponownie na blasze - poziomo i podpiekamy jeszcze kilka minut, aż wyschną i zrobią się chrupiące. (ok 15 minut ) W połowie czasu odwracamy je na drugą stronę, by równomiernie je podpiec.




4 komentarze:

  1. genialna kawa! i do tego pyszne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te ciasteczka! Najlepsze są maczane w kawie lub mleku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je :) Mogłabym piec, a później jeść, bez końca :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...