piątek, 18 stycznia 2013

Ciasto marchewkowe - mooocno czekoladowe, z cytrynowym serkiem

Zaczynam się zastanawiać, czy plany zrobienia pewnej tarty, która chodzi za mną od jakiegoś już czasu, kiedykolwiek zrealizuję. Dziś byłam już tak blisko! I w ostatniej chwili coś mnie pokusiło, żeby jednak zmienić zdanie.. nie żałuję! Ciasto jest naprawdę pyszne! Może trochę za czekoladowe - takie murzynkowe, bo przesypałam nieco kakao, ale to nie szkodzi. Jestem chyba taką samą fanką ciast czekoladowych, jak i marchewkowych, więc połączenie okazało się pyszne :)
Przełamane lekko cytrynowym serkiem smakuje tak dobrze, że chętnie sięgnęłabym po kolejny kawałek ;)

Trzeba się jednak opanować! :) 


Przepis mam od przyszłej teściowej, która nie wiem skąd go ma i jest przeze mnie lekko zmodyfikowany :)


Produkty:

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2  i 3/4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (dałam bardzo płaskie)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam bardzo płaskie)
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika/grzańca
  • szklanka posiekanych orzechów (ew. różnych bakalii)
  • 3 szklanki (moooocno upchanej) startej marchewki (pół na pół, na drobnych i większych oczkach) 
  • szczypta soli
Dekoracja:
  • Serek homogenizowany naturalny min. 200g
  • cukier puder cytrynowy
  • tabliczka czekolady

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 oC
 
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce pół na pół, na dużych i małych oczkach.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę do piernika i olej.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do miski i wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę dodając do nich szczyptę soli.
Połączyć pianę z białek z zawartością miski delikatnie mieszając składniki.
Do powstałej masy dodać startą marchew oraz orzechy i ponownie wymieszać.

Całość przelać do keksówki i piec około 1h

Dekorowanie:

Gdy ciasto już wystygnie, obracamy je do góry spodem. (Dość mocno rośnie i pęka :) )
Serek homogenizowany mieszamy z cukrem pudrem do uzyskania odpowiadającej nam słodkości.
Następnie schładzamy go chwilę w zamrażarce. W tym czasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę.
Po wyjęciu serka, rozsmarowujemy go równomiernie na odwróconym cieście.
Roztopioną czekoladę nakładamy szpatułką tworząc linie w poprzek ciasta. Następnie wykałaczką lub innym ostrym przedmiotem pociągamy po warstwie masy, tak by utworzył się wzór.


Ps. Uwielbiam goździki!
Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. ciacho musi być pyszne :) a to drugie zdjęcie wspaniałe!!

    OdpowiedzUsuń
  2. strasznie spodobał mi się ten przepis, koniecznie muszę wypróbować:)
    PS: piękne wykończenie!
    pozdrawiam,
    szana! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Szczególnie te wzroki na kremie - prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekoladowe ciasto marchewkowe? Świetny pomysł!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto prezentuje sie nadzwyczaj smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...