środa, 16 stycznia 2013

Czekoladowe kruche ciastka z lukrem

Piekąc ostatnio ciasteczkowe cupcake'i,  przy okazji zrobiłam także czekoladowe kruche ciasteczka.

W moim domu nigdy nie piekło się zbyt dużo. Właściwie tylko pierniczki na święta, czasem smażyliśmy chruściki na sylwestra albo tłusty czwartek, no i babka...babka na Wielkanoc zawsze była pieczona..
Z dzieciństwa kojarzę jeszcze kruche ciasteczka z makiem, albo cytrynowe - ale to zdarzyło się może 2-3 razy. Za to, co to był za smak! Zdecydowanie muszę wrócić do tych przepisów.. Ale to w przyszłości.

Dziś chciałabym zaprezentować przepis na kolejne kruche ciastka.
Ostatnimi czasy (bo odkąd obudziła się we mnie miłość do pieczenia, regularnie coś smacznego w domu mamy) gustujemy w tych małych słodkościach. Są szybkie do przygotowania, nie za słodkie, a ile radości sprawia dekorowanie takich małych cudeniek.


Produkty:

Ciasteczka:
  • 150 g masła /margaryny w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kakao gorzkiego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego dark muscovado
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Lukier:
  • cukier puder zwykły lub cytrynowy -  o taki
  • białko z 1 jajka
  • barwniki spożywcze

Wykonanie:

Wszystkie składniki potrzebne do wyrobienia ciasta na ciasteczka połączyć ze sobą i ugniatać do momentu, aż masa będzie lśniąca i jednolita.
Gotowe ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 0,5 h

Po tym czasie wyjąć ciasto, można je podzielić na pół i jedną połowę schować jeszcze na moment.
Włączyć piekarnik i rozgrzać go do około 180oC
Drugą część ciasta rozwałkowywać na stolnicy podsypując mąką, tak by ciasto nie przyklejało się do podłoża, na grubość ok 3 mm, lub jak kto lubi ;)
Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja z braku laku użyłam worka do pieczenia - który sprawdził się równie dobrze :) )

Piec około 12 minut.




Dekorowanie:

Białko z jajka lekko roztrzepać, dodawać przesiany cukier puder, do momentu uzyskania porządanej konsystencji.
Dla uzyskania efektu kolorystycznego dodawać barwniki spożywcze do części lukru.

 

Smacznego!
A ha! Ciasteczka można ze spokojem przechowywać w szczelnym zamknięciu tydzień - dwa, choć zapewne nie będzie takiej potrzeby!:))

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...