Rogalik z czekoladą, jabłkami i cynamonem?
Dziś zachęcam wszystkich, którzy jeszcze tego nie zrobili do wypróbowania genialnego moim zdaniem przepisu na rogaliki drożdżowe.
Są w moim domu regularnie odkąd odkryłam ten przepis. Wychodzą zawsze! I faktycznie znikają w mgnieniu oka.. Nie znam jeszcze nikogo, komu nie przypadły do gustu.
Przepis pochodzi stąd :) Właściwie wszystko jest w filmie dokładnie pokazane, łącznie z instruktażem, ale przepis podaję także u mnie.
Składniki:
- 50g drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 1 margaryna
- 8 łyżeczek cukru
- 4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- dowolny gęsty dżem/powidła lub cokolwiek na co macie ochotę :)
- ewentualnie lukier lub cukier puder do posypania i ozdoby
Rozdrobnione drożdże dodajemy do podgrzanego mleka z cukrem i mieszamy do rozpuszczenia.
Do miski przesiewamy mąkę, szczyptę soli, 2 jajka oraz lekko płynną (podgrzaną) margarynę. Dodajemy do niej drożdże w mleku i całość mieszamy do połączenia składników.
Takie ciasto wkładamy do lodówki na około 1h.
Po upływie tego czasu, wyciągamy ciasto i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy podsypując mąką do uzyskania okręgu i dzielimy na 8 lub 12 (w zależności od tego jak duże mają być rogaliki) części (trójkątów)
Na każdy trójkąt nakładamy pyszność, na którą mamy ochotę. Ja dodałam do połowy powideł śliwkowych, a do drugiej nutelli, musu jabłkowego własnej roboty oraz szczyptę cynamonu.
Następnie zawijamy do uzyskania rogalika. Można go ładnie uformować układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość piec w temp. 200 0C do zarumienienia.
a najlepsze są jeszcze ciepłe prawda? :) też uwielbiam takie rogaliki i nawet robiłyśmy je z mamą w niedzielę :)
OdpowiedzUsuńI pewnie dlatego właśnie tak szybko znikają :) Choć tak samo pyszne są na śniadanie następnego dnia, jeśli cokolwiek zostanie..:)
UsuńŚliczne:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają na tej paterze. Takie słoneczne ;)
OdpowiedzUsuń