środa, 15 maja 2013

Piknikowy placek z truskawkami, rabarbarem i cytrynową kruszonką.

Rabarbar, sądząc  po nowinkach na blogach kulinarnych - rządzi. Kuszona niezliczonymi, nowymi zdjęciami pysznych ciast z tym oto smakołykiem, postanowiłam sama upiec takowe.
Mój przepis nowością nie powiewa, widziałam, że sporo osób robi to ciasto z podobnego przepisu. Ja inspirowałam się tym, od Kasi Guzik i odrobinę go pozmieniałam.


Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki 
  • 0,5 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru cytrynowego 
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 550 g rabarbaru
  • spora garść truskawek
 Cytrynowa kruszonka:
  • 100g roztopionego masła
  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżka cukru pudru cytrynowego
  • kilka kropel soku z cytryny


Wykonanie:
1. W jednej misce łączymy przesianą mąkę z cukrem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
2. W drugiej misce łączymy maślankę, jajka i olej. Mieszamy do połączenia i stopniowo dodajemy zawartość pierwszej miski, energicznie mieszając do dokładnego połączenia składników.
3. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x35.
4. Łączymy składniki na kruszonkę i wyrabiamy ją. Odkładamy do lodówki.
5. Obrane truskawki kroimy na pół, lub na ćwiartki i układamy na wierzchu ciasta.
6. Rabarbar obieramy  i kroimy na ok 1-1,5 cm kawałki. (2-3 sztuki zostawiamy na razie w całości).
7. Rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy na nią pokrojony rabarbar, posypujemy lekko cukrem i mieszając czekamy aż puści sok ok 2-3 minut. Odsączamy
8. Uzyskany mus z kawałkami owoców nakładamy na ciasto. Pozostałe 2-3 obrane sztuki kroimy prosto na ciasto.
9. Wierzch obficie posypujemy kruszonką.
10. Całość pieczemy w 180st.C przez dobrą godzinę, lub do suchego patyczka.



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...