poniedziałek, 20 maja 2013

Tiramisu nieco kokosowe ;)

Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Za pomocą Tiramisu :)

Wersja kokosowa powstała z myślą o imieninach Pani Babci, która kokos podobno bardzo lubi :) Czy dobra? Osobiście jestem wielką fanką kokosowych smaków, więc co ma nie smakować! :)

Tym samym pragnę poinformować, że tymczasowo wpisy będą pojawiać się bardzo rzadko. Nie oznacza to jednak, że wcale - nadal zapraszam do zaglądania tu raz na jakiś czas.
Robię sobie mały post od słodyczy :)


Składniki na wersję  kokosową
  • biszkopty podłużne lub okrągłe (ilość zależy od wielkości blachy, średnio ok 2 standardowe paczki)
  • 500g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki Amaretto 
  • 3 łyżki Malibu
  • gorzkie kakao
  • (wiórki kokosowe, i starta czekolada)
Wykonanie:
1. Do 1,5 szklanki zimnego mleka dodajemy 2 łyżki Amaretto i 3 łyżki Malibu
2. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, Białka ubijamy do uzyskania piany.
3. Do serka mascarpone dodajemy żółtka z cukrem oraz ubite białka, delikatnie mieszamy. (można tez dodać wiórki kokosowe)
4. Biszkopty zamaczamy w zimnym mleku z alkoholami i układamy w formie. Na to kładziemy warstwę serową i całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Na koniec ciasto przykrywamy obfitą warstwą kakao lub startą czekoladą.
5. Z resztek można wykombinować jakąś dekorację ;)


Jami :)


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...