środa, 12 czerwca 2013

Ciasto waniliowe z morelami

Zapowiadają się piękne dni :)
Jako, że pogoda i temperatura sprzyjają, a obronę (egzamin magisterski! ;) ) mam już za sobą.. poważnie trzeba się zastanowić nad wakacyjnymi planami ;)

Chciałam zrobić jakieś malinowo - borówkowe smakołyki, jednak widok małych dojrzałych moreli sprawił, że szybko zmieniłam zdanie :) Ciasto wyszło pycha:) Aż sama jestem w szoku, że mi tak smakuje (być może z powodu ograniczenia słodyczy w ostatnim czasie i zawartości tych pysznych owoców :P )
Niby nic rewelacyjnego, proste szybkie ciacho, ale warto spróbować.

Ciasto waniliowe z morelami - improwizowane ;)


Składniki:
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki maślanki + duża łyżka jogurtu greckiego
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru + łyżka cukru wanilinowego


Wykonanie:
1. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i budyń.
2. Rozpuścić masło, dodać do niego maślankę, jogurt i jajka (zmieszać)
3. Mokre składniki dodać do suchych i mieszać trzepaczką do połączenia, dodać cukier.
(jeśli uznacie, że masa jest zbyt płynna dodajcie trochę mąki , jeśli zbyt gęsta - maślanki)
4. Wylać do foremek. Na wierch układać połówki umytych moreli.
5. Piec około 45 min w 180st.C





3 komentarze:

  1. Wanilia i morele to wspaniałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za przepis zaraz się biorę, bo zdaje się nieskomplikowany- co lubię;) Ciekawi mnie mocno gdzie w Polsce można take cudne papierowe foremki znaleść??? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) foremki kupiłam będąc w Bergen :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...