sobota, 19 października 2013

Tort Malakoff

Myślałam jakiś czas o zrobieniu tego tortu, czekałam tylko na odpowiednia okazję, która w końcu nadeszła :) Jest bardzo dobry, wilgotny, mocno słodki i bez nadmiernie wyczuwalnej ilości alkoholu. Czyli taki, jaki lubię.. Gorąco polecam :)


Składniki na tort (na podstawie przepisu z tej samej X książeczki co Tiramisu ;) z małymi modyfikacjami )
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
Poncz:
  • pół szklanki białego pół słodkiego wina
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • torebka budyniu waniliowego na 3/4 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • + 100 g uprażonych migdałów
  • + dżem porzeczkowy
Dekoracje:
  • mała kremówka
  • cukier puder
  • ciasteczka w czekoladzie
Przygotowanie:
1. Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka w garnku. W pozostałej 0,5 szklanki mleka mieszamy proszek na budyń. przygotowujemy budyń dodając 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru). Studzimy, aż będzie zimny.
2. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy do niego po jednej łyżce zimnego budyniu wciąż miksując. 
3. Mieszamy składniki na pącz. Moczymy w nim biszkopty i układamy ej w tortownicy (ta jak robiąc tiramisu)
4. Na biszkopty nakładamy cienką warstwę dżemu a następnie niecałą połowę kremu. Całość posypujemy lekko płatkami migdałów.
5. Ponownie układamy nasączone biszkopty i powtarzamy wszystko od nowa. (kremu powinno zostać troszkę na wysmarowanie boków) Ponownie posypujemy ciasto płatkami migdałowymi zostawiając część z nich na dekorację boków.
6.  Ciasto chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy boki kremem i migdałami, oraz wierzch tortu kleksami bitej śmietany i ciasteczkami. 



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...