piątek, 8 listopada 2013

Muffiny z powidłamy śliwkowymi

Zbliża się weekend, więc jeśli macie ochotę na coś słodkiego, nie wymagającego dużego nakładu pracy i niezawodnego, to zdecydowanie te babeczki są dla Was  ;)
Przygotowanie jest banalne.. babeczki wychodzą absolutnie zawsze! (Przynajmniej ja nigdy nie miałam z nimi problemu ;) )  Są bardzo smaczne i właściwie idealnie takie, jakie według mnie powinny być.


Prawdziwego źródła przepisu nie znam, więc podaję za otrzymanym od Agi <3 :

Składniki na 12 sztuk:
  • 1 szklanka maślanki (u mnie straciatella)
  • pół szklanki oleju,
  • 1 jajko, 
  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia i jedna sody
  • + powidła śliwkowe
Przygotowanie:
1. Ubijamy białko.
2. W oddzielnej misce mieszamy maślankę, olej i żółtko, dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
3. Na koniec dodajemy białko i delikatnie mieszamy całość łyżką
4. Masę przekładamy do papilotek (2/3 wysokości) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st.C na ok 25 minut.
5. Ostudzone babeczki warto wypełnić powidłami śliwkowymi przy użyciu szprycy. Można także w tracie ich przygotowywania dodać do masy startą czekoladę, aby nabrały nieco innego charakteru ;)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...