poniedziałek, 10 lutego 2014

Bananowo - Czekoladowe Zebrowe Serce

Tydzień rozpoczął się tak piękną pogodą, że przez myśl przeszło mi nawet, żeby nie dodawać tego przepisu i zająć się innymi sprawami. Nie mniej jednak na blogu dzieje się naprawdę niewiele, a mam dla Was całkiem fajne i szybkie ciasto, więc postanowiłam mimo wszystko spędzić trochę czasu przy komputerze i się z Wami nim podzielić. Ciasto nie należy do pracochłonnych, każdy sobie z nim poradzi.. Jeśli macie jakąś formę w kształcie serducha, a ciasto podacie z lodami i bitą śmietaną, lub jakimś musem z owoców, to będzie to również wspaniały deser na walentynkowy wieczór, dla zapracowanych.


Składniki:
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 2  banany potraktowane blenderem
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
1. W jedne misce umieszczamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.
2. W drugiej misce umieszczamy banany i jajko, miksujemy je blenderem. Dodajemy ekstrat waniliowy, olej i jogurt. Mieszamy.
3. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszając.
4. Pieczemy ok 40 min, lub do suchego patyczka w 175 st. C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...