piątek, 30 maja 2014

Muffiny czekoladowe z nutą pomarańczową

Ostatnie chłodniejsze dni sprawiły, że obudziła się we mnie ogromna chęć na coś czekoladowego i aromatycznego. Postawiłam na coś prostego i szybkiego do wykonania. Przepis powstawał w trakcie ich robienia :) Muffinki wyszły naprawdę smakowicie, polecam! :) 


Składniki:

  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • pół szklanki cukru
  • 2/5 szklanki oleju
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • 60 gr. czekolady pomarańczowej
  • szklanka mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • + wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Piekarnik ustawiamy na 180st. C
2. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy jogurt, olej i roztopioną czekoladę, energicznie mieszamy do połączenia składników.
3. Do gładkiej masy stopniowo dodajemy kakao z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, ciągle mieszając. Na końcu dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Masa stanie się gęsta.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania gładkiej puszystej masy.
5. Ciasto przekładamy do papilotek wyłożonych w formie lub papierowych/sylikonowych foremek. Obficie posypujemy wiórkami/płatkami czekoladowymi (u mnie biała czekolada)
6. Pieczemy ok. 25 minut.


3 komentarze:

  1. Muffinki to idelana przekąska ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomarańcza i czekolada razem taka zachwalana, a mi jakoś nie podchodzi to połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają mega! A osłonki na babeczki cudne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...