wtorek, 25 listopada 2014

Orzeźwiający Marchewkowiec

Ostatnio wspominałam o cieście marchewkowym. Dziś w końcu wstawiam przepis :)
Dla mnie było to coś nowego. Dotychczas przygotowywałam ciasta marchewkowe, często z dodatkami w stylu orzechów lub ewentualnie bakalii, w towarzystwie kremowego, cytrynowego serka.
Tym razem poszłam o krok w inną stronę i muszę przyznać, że bardzo mile się zaskoczyłam. W tej odsłonie, ciasto marchewkowe jest bardzo wilgotne, nasączone syropem cytrusowym i przełożone grysikowym kremem cytrynowym. Całość oblana została czekoladą domowej roboty, która wyśmienicie przełamała kwaskowaty smak ciasta. 


Składniki:

Ciasto:
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 3/4 szklanki drobno startej marchwi
Syrop cytrusowy:
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 50 ml wody wody
  • cukier do smaku
Krem:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 110 gram masła
  • cukier waniliowy
  • cukier puder - do smaku
  • sok z 1 - 1,5 cytryny
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Jajka ucieramy z cukrem i skórką pomarańczową. Następnie dodajemy resztę składników, pomijając marchewkę. Gdy masa będzie gładka i jednolita dodajemy drobno startą marchew i delikatnie mieszamy.
2. Gotową masę przelewamy do małej okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Pieczemy w 160st C do tzw. suchego patyczka.  U mnie ok godziny.
4. Po upieczeniu studzimy ciasto i przekrawamy na dwa blaty. (jeśli ciasto mocno poszło w górę, ścinamy ją, lub po upieczeniu obracamy górą do dołu i przykrywamy ręcznikiem i np. książką.)
Krem:
1. W trakcie pieczenia ciasta, gotujemy mleko z kaszą manną. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
2. Gdy kaszka osiągnie temperaturę pokojową, stopniowo dodajemy do niej masło i miksujemy. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, oraz sok z cytryny i ponownie przez chwilą miksujemy. Docukrzamy wedle uznania. Z powrotem zamykamy w formie jeden blat i obficie skrapiamy go przygotowanym ze składników syropem cytrusowym. Następnie wylewamy na to świeżo przygotowany krem i przykrywamy kolejnym blatem. Ponownie skrapiamy ciasto syropem  i wstawiamy w chłodne miejsce.
Jakiś czas przed podaniem dekorujemy polewą czekoladową domowej roboty i posiekanymi orzeszkami. 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...