wtorek, 2 grudnia 2014

Mini babka z waniliowo - kakaowa z nutą cynamonową

Proste i szybkie ciasto a zarazem ciekawy smak i naprawdę smaczny deser. Babka marmurkowa z kakaowymi wstęgami o delikatnym smaku cynamonu, oblana lukrem cynamonowym. Bardzo smakowite ciasto, które zniknęło w mgnieniu oka. Miałam ochotę na coś szybkiego, do czego dodam nieco pysznego, ciemnego w kolorze, syropu cynamonowego. Skorzystałam z przepisu na babkę marmurkową, pochodzącego ze strony Moje Wypieki. Zmniejszyłam proporcję by dopasować do mojej malutkiej formy i dodałam coś od siebie. Bardzo polecam! :)


Składniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • niecałe 0,5 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki szklanki mleka
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu cynamonowego
+ syrop cynamonowy i cukier puder na lukier

Przygotowanie:
1. Jakiś czas przed pieczeniem, szykujemy wszystkie składniki tak, aby nabrały one temperatury pokojowej.
2.Mąkę, proszek i sól przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku nadal delikatnie miksując.
3. Następnie do masła dodajemy na zmianę przesianą mieszankę i mleko. Miksujemy za każdym razem na małych obrotach lub szpatułką, tak by zminimalizować ryzyko powstania zakalca.
4 Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy aromat waniliowy, natomiast do drugiej kakao i syrop cynamonowy. (aby konsystencje obu ciast były podobne można opcjonalnie wyrównać je dodając do ciemnej masy więcej kakao lub syropu cynamonowego).
5. Ciasto przelewamy do małej formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Robimy to nakładając na zmianę jasną i ciemną warstwę ciasta. Na koniec długą wykałaczką delikatnie wykonujemy esy floresy aby nieco zmieszać warstwy.
6. Pieczemy w 160 st. C ok 60-70 min., do tzw. suchego patyczka :)
7. Po wystudzeniu przygotowujemy lukier i dekorujemy nim dość obficie ciasto :)

5 komentarzy:

  1. Mniam, smakowicie wygląda :) Z cynamonem musiała pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) dziękuję, równie dobrze smakuje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda w przekroju, uroczo.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...