środa, 27 lutego 2013

Ciasto drożdżowe z musem z kiwi i marmoladą śliwkową.

Tak jak wspominałam, zamieszczam przepis na ciasto drożdżowe:)

Jakiś czas temu mój tata kupił całe mnóstwo kiwi. Widocznie musiała być jakaś mega promocja, bo w naszym domu chyba tylko On za nimi tak bardzo przepada. Początkowo były twarde, ale leżały już jakiś czas i zdążyły zmięknąć.. nawet bardzo:)
Od jakiegoś czasu chciałam zrobić warkocz drożdżowy, lub inny tego typu zawijaniec. Postanowiłam więc wykorzystać owoce kiwi do zorbienia musu i przełożyłam nim ciasto.

Efekt? Samo ciasto drożdżowe nie jest słodkie. Przełamane jednak słodyczą musu z kiwi i marmolady śliwkowej, z odrobiną cynamonu zaspokoi słodkie pragnienie. Ciasto niezwykle się prezentuje a podczas pieczenia unosi się piękny zapach w całym domu.



Składniki:
Ciasto drożdżowe (z przepisu na pączki):
  • 50g świeżych drożdży (jeśli dacie mniej, też będzie ok)
  • szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • 0,5 kg mąki
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
Mus z Kiwi:
  • ok 5-6 kiwi
  • 2 łyżki curu pudru (ja dałam 1 zwykłego i 1 cytrynowego)
Pozostałe:
  • marmolada śliwkowa
  • cynamon
  • masło do wysmarowania blachy


Wykonanie:
Mus z kiwi:
1. Obieramy owoce kiwi, kroimi w kostkę i delikatnie traktujemy je blenderem. Masę umieszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy cukier puder i stawiamy na gazie.
2.Gdy owoce zaczną się gotować zmniejszamy gaz i pozwalamy na odparowanie nadmiaru wody. Nie mieszamy.
3.Gdy woda częściowo odprauje i widzimy że mus staje się gęsty zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto:
1. Podgrzewamy lekko mleko (dosłownie leciutko, ta żeby nie było za ciepłe)
2. Roztapiamy masło i odstawiamy do przestygnięcia
3. Rozdrabniamy drożdże dodając do nich połowę mleka i cukier. Mieszamy do dokładnego rozpuszczenia.
4. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, mieszankę drożdży i resztę mleka.
5. Wyrabiamy ciasto
6. Gdy już trochę 'pomęczymy ciasto' dodajemy stopniowo, dalej ugniatając, przestudzone masło. (ważne, żeby nie było gorące)
7. Wyrabiamy do momentu aż ciasto odchodzi od miski i rąk.
8. Odstawiamy w ciche, może być ciepłe miejsce przykrywając miskę ręcznikiem, do wyrastania.
9. Kiedy ciasto częściowo wyrośnie, wyciągamy je, chwilę ugniatamy i podsypując mąką wałkujemy tak, aby obrało kształ prostokąta.
(włączamy piekarnik na 180 st.C -niech się już powoli nagrzewa, roztapiamy także łyżkę masła i odstawiamy do ostygnięcia)
10. Rozwałkowane ciasto smarujemy musem kiwi. Pozostałą część ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi. Część posmarowaną powidłami opruszamy lekko cynamonem( Mi wyszedł  mus kiwi w stosunku 3:2  z powidłami śliwkowymi)
11. Wysmarowane ciasto kroimi w poprzek na paski trochę węższe niż szerokość keksówki.
12. Paski ciasta układamy jeden na drugim, na zmianę z musem i marmoladą.
13. Gdy powstanie piętrowy pasek, kroimy go na mniejsze piętrowe kwadraciki i układamy w formie bokiem. W ten sposób otrzymujemy przgotowane ciasto które po upieczneiu będzie się z łatwością odrywać, kawałek po kawałku. Odstawiamy do dalszego wyrośnięcia.
14. Gdy ciasto wyrośnie, smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy lekko curem. Wstawiamy  do gorącego piekarnika i pieczemy około 45 minut lub do zarumienienia i suchego patyczka.



Gorąco polecam! :)

2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda fantastycznie!Chcę je upiec, ale w ogóle nie rozumiem punktu 13.!Nie przemawia do mojej wyobraźni.Może w trakcie przygotowania zrozumiem!!Pozdrawiam!Ola

    OdpowiedzUsuń
  2. :)Jak juz potniesz ciasto na paski i poukladasz jeden na drugim to uzyskasz jeden wielowarstwowy. Potnij go wtedy na ok 6 mniejszych i ukladaj w keksowce tak jakby "przewracajac" je, jeden obok drugiego:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...