poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sernik jagodowy z musem truskawkowym.

W sam raz na  upalne dni, w dodatku jagodowy (ooo tak! Uwielbiam jagody;D) - sernik na zimno.


Składniki:
Spód:
  • 154g ciasteczek  Oreo Choco Cream
  • 50g ciasteczek typu Petitki
  • 50 g roztopionego masła
 Masa serowo-jagodowa
  • 750g sera twarogowego z wiaderka
  • 1 i 3/4 szklanki jagód
  • cukier puder- wedle uznania
  • żelatyna ( ok 5 łyżeczek)
  • 0,5 szklanki gorącej wody
Mus truskawkowy
  • duuuża garść truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • 0,5 szklanki wody
+ owoce do dekoracji



Wykonanie:
1. Ciastka kruszymy lub miksujemy np. blenderem. Masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami. Całość wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia (spód i boki) formę i ugniatamy łyżką aby wyrównać i "ubić" spód. Wkładamy do lodówki.
2. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Ser miksujemy z jagodami i cukrem pudrem. Dodajemy schłodzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na ciasteczkowy spód i chłodzimy w lodówce.
3. Gdy masa serowa stężeje, galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklance wody. Truskawki miksujemy blenderem i dodajemy do nich galaretkę. Całość wylewamy na sernik. Chłodzimy w lodówce.
4. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.



6 komentarzy:

  1. Jaki wysoki! :d Uwielbiam takie :) Chociaż w jagodach kocham się niesamowicie to szkoda by mi ich chyba było do sernika, uwielbiam je w wersji saute :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudownie wygląda! Oj, u nas zniknąłby błyskawicznie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny!Zapisuję do zrobienia bo na pewno jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. wypróbowany przepis, jest super :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...