wtorek, 27 sierpnia 2013

Tiramisu idealne

Jakiś dłuższy czas temu przedstawiałam na blogu przepis na Tiramisu kokosowe. Opisałam wtedy wersję podstawową tego ciasta i modyfikację z kokosem. Ogólnie w notce panował mały misz masz, dlatego dziś dodaję wersję podstawową, jako osobny przepis, a w poprzedniej naniosłam zmiany, tak by post dotyczył tylko tej kokosowej wersji.

Tiramisu według tego przepisu robimy w domu już od wielu lat. Nie jestem w stanie powiedzieć ilu dokładnie, ale od bardzo dawna. Jest to zdecydowanie najpyszniejsze tiramisu jakie kiedykolwiek, gdziekolwiek jadłam, dlatego gorąco polecam! :)
Przepis pochodzi z jakiegoś dodatku do gazety sprzed wielu lat :)


Składniki:
  • ok 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki wody (ja daję jedną szklankę)
  • 0,5 szklanki Amaretto (ja daję mniej, ok 1/3)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kakao
Przygotowanie:
1. Do 1 szklanki cieplej wody wlewamy niecałe pół szklanki Amaretto i dodajemy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Całość mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.
2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na jasną masę, następnie do żółtek dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy. Na końcu do masy dodajemy pianę z białe i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
3. Biszkopty maczamy w kawie z Amaretto - wystarczy jeden raz dość szybkim ruchem zamoczyć biszkopt, tak by nie był zbyt mokry. W ten sposób układamy pierwszą warstwę biszkoptów na blasze o średnicy ok 22cm. Następnie dzieli krem i pierwsza połowę wykładamy na warstwę biszkoptów. Wyrównujemy i całość obficie posypujemy kakao. Czynność powtarzamy jeszcze raz.
4. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki, lub odstawiamy w zimne miejsce na ok 2 godziny.  Przed podaniem dekorujemy np. startą czekoladą






'


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...