czwartek, 15 maja 2014

Delikatne ciasto czekoladowo - brzoskwiniowe

Ot taka inwencja twórcza. Nie wymaga zbyt wielkich nakładów czasowych i umiejętności kulinarnych, natomiast efekt jest. Wizualny, ale przede wszystkim smakowy :D Polecam serdecznie.


Składniki:
Spód czekoladowy:
  • 4 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 45 g kakao
Warstwa białej pianki:
  • galaretka brzoskwiniowa
  • kremówka 30% - 200ml
     + paczka herbatników

Warstwa musu brzoskwiniowego:
  • Puszka brzoskwini w stropie
  • galaretka brzoskwiniowa
  • żelatyna 

Przygotowanie:
Spód czekoladowy:
1. W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na jasną masę. Dodajemy kakao (masa zrobi się gęsta). W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Piankę stopniowo dodajemy to żółtek z cukrem i kakao, delikatnie mieszamy.
2. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy 35 min.
3. Po upływie 35 minut od razu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy w chłodnym miejscu.

Warstwa białej pianki:
1. Przygotowujemy galaretkę w połowie wody podanej na opakowaniu (w jednej szklance) Odstawiamy w chłodne miejsce.
2. Przygotowujemy bitą śmietanę - ubijamy kremówkę i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka zaczyna tężeć delikatnie, stopniowo przelewamy ja do ubitej śmietany, energicznie mieszając. Zrobi się delikatna masa, którą przelewamy na schłodzony spód ciasta. Odstawiamy w zimne miejsce, do momentu aż pianką stężeje.
3. Następnie na piance układamy warstwę herbatników.

Warstwa musu brzoskwiniowego:
1. Przygotowujemy galaretkę w połowie wody podanej na opakowaniu (w jednej szklance). Dodajemy do gorącej galaretki łyżkę żelatyny. Mieszamy do rozpuszczenia galaretki i żelatyny.
2. Brzoskwinie z puszki odsączamy z syropu. Miksujemy blenderem na gładką masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczoną galaretkę i  żelatynę, ciągle mieszając. Wstawiamy na chwilę do chłodnego miejsca. (ma się tylko chłodzić i minimaaaalnie zacząć tężeć. Tak przygotowaną masę przelewamy na herbatniki i odstawiamy w zimne miejsce na minimum 2 godziny.

Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą i malinami. 



4 komentarze:

  1. ślicznie wygląda, z pewnością pyszne. A do spodu nie dodaje się wcale mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Nie, nie dodajemy ani trochę mąki, bez niej wszystko sie uda :)

      Usuń
  2. Bardzo ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie:-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...