sobota, 1 marca 2014

Szarlotko - gruszotka

Witam wszystkich po kolejnej długiej przerwie. Miałam ostatnio sporo pracy związanej z wykańczaniem projektu, ale na szczęście wszystko jest już prawie zamknięte. Udało mi się także zaliczyć,  feriowy wypad na Kretę. :))
Teraz jednak jestem już ponownie w domu. Towarzyszy mi niemały stos projektów, które czym prędzej muszę zacząć realizować. Nie mniej jednak, korzystając z chwili  zanim zacznę moje zmagania z aerografem, podaję Wam przepis na przepyszną szarlotko - gruszotkę. Wygląda niepozornie, ale uwierzcie mi, jest pyszna!


Przepis pochodzi z książki: "Ciasta Domowe, Najlepsze Przepisy" , mojego prezentu urodzinowego i został przeze mnie minimalnie zmieniony.

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • (ja dodałam kilka kropel aromatu waniliowego )
  • cukier cynamonowy do posypania (ja zastąpiłam cukrem pudrem)
Nadzienie:
  • 1 kg. kwaskowatych jabłek (ja dałam pół na pół z gruszkami)
  • 3/4 szklanki cukru (ja dałam 1/2)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. (Moje strasznie się kruszyło i w końcu się poddałam, zostawiając takie kruszące się.) Dzielimy na pół, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok pół godziny.
2. Przygotowujemy nadzienie. Obieramy umyte owoce, kroimy je w drobną kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy cukier i cynamon. Dobrze mieszamy.
3. Połowę  schłodzonego ciasta wałkujemy (mojego się raczej nie dało :P) i wykładamy nim spód formy wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na ok 10 minut.
4. Na lekko podpieczonym spodzie umieszczamy nadzienie. Drugą połowę ciasta kruszymy obficie na owoce, tak by po upieczeniu powstała kruszonka.
5. Ciasto pieczemy ok 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 180st.C. Wyjmujemy i studzimy.
6. Przed podaniem schłodzone ciasto posypujemy cukrem (pudrem) i kroimy w prostokąty. 



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...