poniedziałek, 22 września 2014

Drożdżowy Zawijaniec Czokośliwka i WYNIKI KONKURSU

Najpierw chciałabym przeprosić, że tak długo trzymam Was w niecierpliwości. Jako, że czas mnie goni, przejdę od razu do rzeczy :)
Otóż, w kuchni greckiej, z tego co miałam okazje kosztować, smakuje mi prawie wszystko :P Mam swoje ulubione smaki i produkty za którymi będąc w Polsce strasznie tęsknię. Kostas oczywiście też ma swoje ulubione potrawy dlatego przy wyborze kierowaliśmy się głównie naszymi upodobaniami smakowymi, pozostając w klimacie iście greckim of course. 
Wasze propozyjce sa wspaniałe, od samego czytania człowiek robi się głodny! Chciałam greckiej kuchni, dla greckich gości i taką też otrzymałam w większości propozycji. 
Decyzję było nam bardzo trudno podjąć, gdyż niektórzy z Was wykazali się naprawdę dużą pomysłowością i zaangażowaniem w tworzeniu odpowiedzi. My jednak lubimy konkrety. Więc satysfakcjonuje nas konkretne, menu z daniami, które lubimy i którymi się najemy! :) Przystawka musi składać się z kilku przysmaków. Tiropitakia, dacos, sałatka grecka, dolmades?.. Wszystko jest pyszne, ale także charakterystyczne jest to, że przystawka w greckiej kuchni jest na bogato! :) Tak więc wszystko razem, byłoby idealną przystawką <3 :)
W związku z tym, chciałabym ogłosić, iż nagrodę otrzyma Anna Maślanka, która udzieliła następującej odpowiedzi: 

"Przystawka:Tzatziki, sałatka grecka oraz tiropitakia-(pyszne są te pierożki)
Danie główne: Pasticio
Deser: Loukoumades- mniam mniam mniam
a do picia proponuję greckie Frappe plus winko czerwone :D
wybieram zestaw B
Pozdrawiam
Anna Maślanka"

Zwyciężczyni gratulujemy i proszę o kontakt mailowy:)

A na osłodę dla wszystkich, którzy wzięli udział w konkursie i nie tylko, mam przepis już nie grecki, ale wciąż pyszny na dożdżowego zawijańca :) Czokośliwka z nutą cynamonu to idealne ciacho na chłodne popołudnie! 

Składniki:
  • 125ml ciepłego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe
  • nutella
  • cynamon
Przygotowanie:
1. Do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na ok 10 min.
2. Następnie do mieszanki dodajemy żółtka i roztrzepujemy.
3. Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy mieszankę mleka z drożdżami cukrem i żółtkami oraz roztopione i przestudzone masło. Całość zagniatamy i wyrabiamy , aż będzie lśniące i przestanie się kleić do rąk (no prawie;) ) (można dodać odrobinę mąki, jeśli uznacie za konieczne)
4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym, cichym miejscu na ok 40 min.
5. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkowujemy na duży, cienki prostokąt, podsypując nieco mąką. Całość dowolnie smarujemy w paski z powideł i nutelli i posypujemy cynamonem do smaku. Zawijamy w rulonik i przecinamy wzdłuż (zaczynając jakiś 1,5 cm za początkiem, tak by nie był całkowicie przecięty wpół.) Zawijamy 'warkocz' i ponownie całość zawijamy w okrąg. 
6. Ciasto wstawiamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika i pieczemy ok 25-30 min.

 Na zimno smakuje wybornie :)


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...