Kiedy zjadają mnie wyrzuty sumienia, że zbyt dużo piekę, wtedy szukam alternatywy.. smażę naleśniki lub racuchy, robię budynie lub galaretki albo..gofry! :) Ostatnio miałam wielką ochotę na gofry! Już zabierałam się za przygotowywanie ich a tu klops. Reszta mąki.. Prawie się poddałam, zrezygnowana pustkami w szafie, ale naszła mnie myśl, że może można wykorzystać do ich zrobienia mąkę krupczatkę? No i owszem, można oczywiście. A oto przepis - banał. :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanka mąki krupczatki
- 2 szklanki mleka,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy gofrownicę. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę.
2. Do żółtek dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę.
3. Pianę z białek dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto nakładamy do nagrzanej gofrownicy. Pieczemy do zarumienienia :)
Chrrrupiące najlepsze ;)
OdpowiedzUsuń