niedziela, 19 października 2014

Sernik Milk Choco Nut

Serników nigdy dość :) Jakiś czas temu zakochałam się w przepisie i zdjęciach sernika z nutellą i mlekiem w proszku, na stronie Tajniki smaku. Z tego miejsca dziękuję za tą inspirację:) Pozmieniałam nieco w przepisie, odpuściłam sobie spód, ze względu na wystarczająco ogromną ilość kaloryczną w samej masie serowej.. i w efekcie otrzymałam kolejne genialne ciasto! Jak już za sto lat będę miała własną kawiarnie to właśnie ten oto sernik, wraz ze Śliwkowym z nutą cynamonu i ganache, oraz naszym ulubionym normalnym będą w stałym menu, codziennie na zmianę! :) 


Składniki:
  • 500g sera twarogowego w wiaderku
  • 1/2 szklanki gęstej słodkiej śmietany 36%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki nutelli
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
Przygotowanie:
1. Ser twarogowy miksujemy na niskich obrotach, dodając śmietanę, jajka, cukier, mleko w proszku i proszek budyniowy.
2. Masę dzielimy na 2 porcje. Do jednej z nich dodajemy podgrzaną Nutellę. (obie masy powinny mieć podobną konsystencję, dlatego w razie potrzeby do mlecznej można dodać jeszcze trochę śmietany, lub mleka w proszku)
3. Boki formy wykładamy paskiem z papieru do pieczenia. Na środek spodu formy nakładamy, łyżkę mlecznej masy, a następnie łyżkę kakaowo-orzechowej masy i tak na zmianę, do wyczerpania składników.
4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180st. C na 10 minut, następnie zmniejszamy do 140 i pieczemy ok. 1h.
5. Po upieczeniu zostawiamy chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie wynosimy w chłodne miejsce i zostawiamy do schłodzenia najlepiej na całą noc.



4 komentarze:

  1. Śiczny w przekroju, chętnie bym taki upiekła :D!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie po raz drugi zakochałam się w sernikach! :P Cudo!

    www.zakochana-w-kuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, serników nigdy dość. Twój wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...