sobota, 18 października 2014

Chrupiące gofry

Kiedy zjadają mnie wyrzuty sumienia, że zbyt dużo piekę, wtedy szukam alternatywy.. smażę naleśniki lub racuchy, robię budynie lub galaretki albo..gofry! :) Ostatnio miałam wielką ochotę na gofry! Już zabierałam się za przygotowywanie ich a tu klops. Reszta mąki.. Prawie się poddałam, zrezygnowana pustkami w szafie, ale naszła mnie myśl, że może można wykorzystać do ich zrobienia mąkę krupczatkę? No i owszem, można oczywiście. A oto przepis - banał. :)



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanka mąki krupczatki
  • 2 szklanki mleka, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • 1/3 szklanki oleju, 
  • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek 
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy gofrownicę. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę.
2. Do żółtek dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę.
3. Pianę z białek dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto nakładamy do nagrzanej gofrownicy. Pieczemy do zarumienienia :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...